Tropičtí motýli opět ve Fata Morganě

07.04.2013 10:15

Oficiálně začíná výstava tropických motýlů ve skleníku Fata Morgana pražské Botanické zahrady v úterý 9. dubna, ale první motýli z kukel dovezených ze Stratfordu nad Avonou se zde líhnou už v předstihu. Abych se vyhnul návalům návštěvníků, navštívil jsem skleník o týden dříve. A vyplatilo se to. V líhni jsem zastihl právě se líhnoucí druh motýla, jakého jsem zde v minulosti neviděl.

Při druhé návštěvě jsem ho mohl zachytit již v jiné poloze, kdy připomínal stíhačku.

Makroobjektiv mi umožnil podívat se zblízka i na jeho ozdobu.

Motýli procházejí během života složitým vývojovým cyklem, který má čtyři stádia: vajíčko, housenka (larva), kukla (pupárium), dospělec (imago). Před samotným začátkem líhnutí na kukle prosvítají kresby křídel.V této době kukly potřebují značnou vlhkost a teplo. Při líhnutí praská kukla ve švech podél tykadel, kolem hlavy a na hřbetě. Motýl se okamžitě souká ven a snaží se co nejrychleji zavěsit, aby mohl rozvinout svá doposud krátká a měkká křídla.

Délka tohoto procesu závisí na velikosti motýla a okolní teplotě, zpravidla trvá si půl hodiny, než se může motýl takto rozvinout do plné krásy.

Tenhle má křídla ještě pokrčená, teprve za nějakou dobu se...

...takhle rozvinou.

A tento už je čilý až příliš, takže není vůbec jednoduché zachytit jej.

Výstava motýlů ve skleníku Fata Morgana potrvá až do 12. května. S výjimkou pondělků, kdy je skleník uzavřen, je přístupná denně od 9 do 18, v květnu až do 19 hodin. Vřele ji doporučuji, nabízí jedinečnou příležitost vidět motýly krásných barev a tvarů, za kterými byste museli jinak cestovat do Afriky, na Kanárské ostrovy, do Thajska, Filipín,  Malajsie, do Střední anebo do Jižní Ameriky.