Na vltavských vyhlídkách

31.08.2014 11:13

Poslední srpnovou sobotu jsme s manželkou využili k výletu na dvě vltavské vyhlídky. Zatímco ona se věnovala hlavně sběru hub, já jsem si užil fotografování. Nejdříve jsme došli z Třebsína po žluté turistické značce ke Smetanově vyhlídce. Ta se nachází kousek pod vrcholem kopce Kletecko (371 m n.m.) a vyhlídková plošina zde byla postavena v roce 1974 ke 150. výročí narození Bedřicha Smetany. Ten prý sem chodíval a uchvácen krásou výhledu do krajiny komponoval druhou část své symfonické básně Má vlast. Ale možná jde jen o legendu, nicméně výhled odtud je skutečně nádherný.

Zajímavý je i tím, že na protějším břehu se nachází legendární tramská osada Ztracenka (přesněji Ztracená naděje), která stála u zrodu trampingu u nás. Vznikla v roce 1918 spojením několika menších skupin prvních trampů a vodáků.

Zatímco tehdy zde Vltava protékala hlubokým skalnatým údolím a tvořila peřeje, dnes je tento úsek, nazývaný Svatojánské proudy, zatopen štěchovickou vodní nádrží.

Od Smetanovy vyhlídky jsme pak vyrazili nejdříve autem k obci Blažim a odtud po zelené turistické značce k vyhlídce, která nemá ani oficiální název, ale uvádí se jen "Na Vrchovnici" podle blízkého kopce.
Zde se nám otevřel ještě nádhernější výhled. Zatímco ze Smetanovy vyhlídky můj objektiv 25 mm nestačil pojmout najednou celý oblouk, který tu Vltava vytváří, tady díky větší vzdálenosti od protějšího břehu bylo možné zachytit téměř celý obří meandr Vltavy, včetně živohošťského mostu vzadu vpravo.

Tato vyhlídka nejen že nemá oficiální název, ale ani zde není vybudováno žádné stanoviště. Abych se dostal k tomuto výhledu, musel jsem opatrně sestoupit po skále až na místo, odkud byl ničím nezakrytý výhled. Ve vycházkové obuvi bych však takový sestup nikomu nedoporučil. Mohlo by se stát, že by skončil dole ve vodách Slapské přehrady. 

Přímo naproti vyhlídce se nachází Stará Živohošť, která je zastavěna rekreačními objekty. Však také místo k rekreaci je to jak dělané.